Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Σε μιά κοινωνία, τα αντανακλαστικά της οποίας έχουν αμβλυνθεί προ πολλού και οι παρεμβατικές της πρωτοβουλίες σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο είναι ελάχιστες επι της ουσίας, οι δημόσιες συζητήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και γενικά για τη δημόσια διοίκηση, περιορίζονται και πάλι στον στενό κύκλο των κομματικών και παραταξιακών επιδιώξεων.
Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα "διαβούλευση" συζήτηση για τον Καλλικράτη, την τοπική αυτοδιοίκηση, την δημόσια διοίκηση γενικώτερα. Πρωταγωνιστές αυτής της "κατ' επίφασην" δημοκρατικής διαδικασίας, οι τοπικοί άρχοντες, η τοπική εξουσία κομματική και παραταξιακή.. Απουσιάζει φανερά η κοινωνία των πολιτών, τα προγράμματα, οι ιδέες και τα οράματα για τους θεσμούς και τα όργανα διοίκησης..
Αφού λοιπόν οι τοπικοί άρχοντες ανέδειξαν σαν κυρίαρχο στοιχείο διοίκησης τον κυνισμό ,την πολιτκή και πνευματική απάθεια, την υποτίμηση και απαξίωση του δημόσιου συλλογικού συμφέροντος και των δημοκρατικών δημόσιων θεσμών, για μιά ακόμα φορά "απόμακροι και αλαζόνες" βάζουν πριν και πάνω απ' όλα, τον "κομματισμό", τους "μηχανισμούς" όχι για την επικράτηση του κοινού αγαθού, αλλά για χάρη μιάς κοινωνίας πολιτών ως άθροισμα ατομικών συμφερόντων και ιδιωτικών διαδρομών...
Βέβαια την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση την φέρνει ή κεντρική εξουσία, νύν και πρώην.
Απλά η τοπική εξουσία, κακέκτυπο της κεντρικής λειτουργεί "κατά μάνα κατά κύρη"..

Συνωστισμός, μνηστήρες, κομματικοί και παραταξιακοί υπολογισμοί....πόλεμος υποψηφίων..Λίγες μέρες πέρασαν απο την συνεχιζόμενη "δημόσια διαβούλευση" για τον Καλλικράτη και αυτό που επικρατεί στα δημαρχεία, στους υφιστάμενους δημάρχους, στους εν δυνάμει δημάρχους, στις παρατάξεις  είναι:
-"Βρε ποιός Καλλικράτης, θεσμοί, δημοκρατίες, αποκέντρωση και τέτια!! Εμείς, η εξουσία να Καλλακρατηθούμε και τα περί επανάστασης στη δημόσια διοίκηση άστα για τους "άλλους".... 
"Πράσινοι μνηστήρες, Γαλάζιος συνωστισμός, Αντάρτες με φυσεκλίκια, Ανεξάρτητοι με "ούγια" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άλλος με χρίσμα, άλλος με "επίχρισμα", αυτό επικρατεί δημόσια δυστυχώς.
Και να φανταστεί κανείς οτι ακόμα ή συνένωση των δήμων χωροταξικά δεν μπήκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, τότε η κατάσταση θα είναι "ανεξέλεγκτη".

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η χρονική στιγμή που διάλεξε η κυβέρνηση να
φέρει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για συζήτηση και βιαστική είναι αλλά και άκαιρη
σε σχέση με τ' άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.
Πρέπει να "παγώσει" η διαδικασία ολοκλήρωσης ενός νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να αλλάξει το διοικητικό χάρτη της χώρας γιατί α) οι συντάκτες αυτού του "καταστατικού χάρτη διοίκησης" όχι μόνο δεν κάνουν μελετημένες και διαβασμένες προτάσεις αλλά  την πρακτική "ασκήσεων επι χάρτου" τη "μαθητεία", προσπαθούν να την μετατρέψουν σε μιά "συγγραφή υποχρεώσεων", έχοντας πάντα στην άκρη του μυαλού τους αν ο γεωγραφικός-εκλογικός χάρτης της Ελλάδος, τόσο στις δημοτικές όσο και στις εθνικές εκλογές θα πρασινίσει ή θα γίνει μπλέ!
Να αποσυνδεθεί το θέμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών, να αναμορφωθεί επι το δημοκρατικότερον ο υπάρχον Κώδικας Δήμων και να συνεχιστεί ο διάλογος, σοβαρά και με προτάσεις ειδικές και ειδικώτερες για τη διοικητική μεταρρύθμιση που πράγματι έχει ανάγκη ο τόπος.
Απαραίτητος όρος σε ένα τέτοιο διάλογο είναι η συμβολή όλων, ώστε:
-Να βγούν οι πολίτες απο την αδράνεια και την εσωστρέφεια.
-Να δημιουργήσουμε όλοι μας τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η κοινωνία των πολιτών
να λειτροργήσει με ειλικρίνεια και προσφορά για τις ίδιες τις ανάγκες της..
Σ' αυτό σοβαρό και καταλυτικό ρόλο μπορούν να παίξουν , οι πραγματικά Ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, οι Συμμαχίες πολιτών και όλες οι δημοτικές κινήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ένα κίνημα που θα δώσει όραμα και πρόγραμμα στις έννοιες:
Διοίκηση- Πόλη-Πολίτης-Πολιτική..Δεν υπάρχουν σχόλια: