Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



το Περιβάλλον δεν προστατεύεται με ευχές

Τα παιδιά στις ζωγραφιές τους εξακολουθούν να βάζουν μιά ...γαλάζια πινελιά για ουρανό..
Για πόσο ακόμα άραγε.. Σε λίγα χρόνια η πινελιά μπορεί να είναι γκριζοκίτρινη!
Τα παιδιά στις ζωγραφιές τους εξακολουθούν να βάζουν μιά..πράσινη πινελιά στα δέντρα για δάσος..
Για πόσο άραγε;

Η επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, κράτη, κυβερνήσεις, οργανώσεις, πολίτες, απαιτούν γενναίες παρεμβάσεις σε κεντρικό πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη.
-Κτηματολόγιο ανύπαρκτο. Χωροταξία, λέξη άγνωστη. Ιδιωτικοποιούνται δάση,παραλίες, ακτές, ευαίσθητα οικολογικές περιοχές!!

-Τα φαινόμενα αδιαφορίας για το φυσικό πλούτο της χώρας και το δασικό μας θησαυρό, της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ολιγωρίας για την εξοικονόμηση ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του εκγλήματος κατά του υδάτινου πλούτου της χώρας, συνεχίζονται..
-Οι παραλίες και ο αιγιαλός, ως τα πλέον προσοδοφόρα φιλέτα διανέμονται σε τεράστιες ξενοδοχιακές μονάδες, σε προκατασκευασμένα χωριά και δήθεν παραδοσιακούς οικισμούς.

-Διεθνώς βιώνουμε τα παιχνίδια των πλούσιων κρατών σχετικά με τις επιδιώξεις του Κιότο, τα διατροφικά σκάνδαλα με τα μεταλλαγμένα, τις τοπικές διαμάχες με τους ΧΥΤΑ, τις απειλές και τους κινδύνους για πλημμύρες. για τη λειψυδρία, την ερημοποίηση, το συνεχιζόμενο πόλεμο για το πετρέλαιο, τα λόγια τα μεγάλα για τις ενελλακτικές μορφές ενέργειας...


 
Δυστυχώς η ευαισθησία μας σαν πολίτες για το περιβάλλον εξαντλείται κυρίως σε επετειακές μέρες. Δεν νοιαζόμαστε 364 μέρες το χρόνο, για την γειτονιά μας, την πόλη μας τον συνάνθρωπό μας, τον πλανήτη.
Αφήσαμε με την αδράνεια και την απάθεια, πολλές φορές περιβαλλοντικά ζητήματα να γίνουν "πανηγύρια", "χορηγίες", "διαλέξεις", πλαστικά- χάρτινα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις..
Ως πολίτες έχουμε μεγάλες ευθύνες για το περιβάλλον...

Οχι μόνο αδιαφορούμε, αλλά με τη στάση και τη συμπεριφορά μας επιβαρύνουμε ή και καταστρέφουμε τον περιβάλλοντα χώρο που ζούμε και αναπνέουμε. Αν ρίξουμε μια υπεύθυνη ματιά γύρω μας και συνειδητοποιήσουμε, που περπάμε, που αναπνέουμε, πώς ζούμε, θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνουμε πιό υπεύθυνοι, να δούμε τους κινδύνους καταστροφής του περιβάλλοντος και να γίνουμε ενεργοί πολίτες στην προστασία του.

το Περιβάλλον στην περιοχή μας εκπέμπει sos
  
Αν ανέβει κανείς σε μιά πολυόροφη οικοδομή στην Καλαμαριά ή απο το Πανόραμα θα δει αυτό το γκριζοκίτρονο φόντο που πλανάται τις περισσότερες μέρες του χρόνου πάνω απ' τη Θεσσαλονίκη.
-Οι ρύποι που αλλάζουν σε γκριζοκίτρινο το χρώμα τ' ουρανού. Οι ρύποι που αναπνέουμε καθημερινά και που ξεπερνούν πολλές φορές τα επιτρεπτά όρια..
-Η γη διαρκώς τσιμεντώνεται. Τσιμέντο παντού. Αλλά στο τσιμέντο δεν φυτρώνει ούτε ζεί τίποτα. Η Θεσσαλονίκη είναι ή πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στον κόσμο!!
-Η Καλαμαριά μας εξελίσσεται σε μιά τερατώδη τσιμεντούπολη, αταξινόμητη, με λίγους ελεύθερους χώρους, αποτέλεσμα μιάς ανάπτυξης χωρίς σχέδιο που συνθέτει μια τραυματική εικόνα. 
-Μπαζώματα σε προστατευόμενες περιοχές: στο Δέλτα Αξιού- Αλιάκμονα- Λουδία, όπως και στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και επιχωματώσεις!!
-Η λίμνη Κορώνεια στην περιοχή του Λαγκαδά πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουν σπάνια πουλιά και ψάρια που ζούν στα νερά της. Στη γειτονική Βόλβη επιστήμονες ανίχνευσαν φυτοφάρμακα και νιτρικά στα νερά της, όπως και στα νερά του Αξιού και του Αλιάκμονα.
Το υδατικό δυναμικό της χώρας μας δεν πλήττεται μόνο απο την ανομβρία, αλλά και από την ρύπανση. Αστικά και βιομηχανικά απόβλητα και λύματα επιβαρύνουν τις λίμνες και τα ποτάμια.




Το περιβάλλον περιλαμβάνει όχι μόνο τη φύση με τη γοητεία των σχέσεών της, αλλά και τον άνθρωπο που αναζητά και ελπίζει σ' όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη , καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπνέουμε, ζούμε, εργαζόμαστε, είναι αλήθεια δεν το προστατεύουμε.
Ας ξεκινήσουμε τώρα, ενεργά και υπεύθυνα.
-Να απαιτούμε καλύτερη ποιότητα ζωής
-Να είμαστε ενεργοί και δυναμικοί, ενάντια σε οτιδήποτε εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και σκοπιμότητες που απειλούν, Παραλίες, Θάλασσες, Δάση, υγρότοπους, Πόλεις, πάρκα,γειτονιές..
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

με πράξεις όχι με ευχές..

Δεν υπάρχουν σχόλια: