Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΗΡΩΕΣ Σ' ΑΠΑΡΤΑ ΒΟΥΝΑ-ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

25 ΝΟΕΜΒΡΗ 1942

Σαν σήμερα η Εθνική Αντίσταση, 25 Νοέμβρη του 1942 γράφει μια από τις λαμπρότερες σελίδες του Αγώνα του λαού μας ενάντια στον ξένο φασίστα κατακτητή. Ανατινάζει τη γέφυρα του Γοργοποτάμου
 και κόβει τη φόρα των Γερμανών δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους "συμμάχους" στην υπόλοιπη Ευρώπη να ανασυνταχθούν ενάντια στον κατακτητή.
Από τέτοιες πράξεις, κάθε λαός κληρονομά από τους προγόνους του μερικές κεντρικές ιδέες που κανονίζουν τη διαγωγή και τη συμπεριφορά του στις πιο σημαντικές περιστάσεις του δημοσίου βίου.
Η Εθνική Αντίσταση συνένωσε την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και η δράση της ξεπέρασε τη σημασία ενός απλού αντιστασιακού κινήματος. Το ΕΑΜ είναι η πολυπληθέστερη οργάνωση από την ύπαρξη του νέου Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Αυτό υπερβαίνει τα κόμματα και τα μακρόπνοα πολιτικά σχέδια.
Αλλά και στο πολιτικό σκέλος η Εθνική Αντίσταση είχε πρωτοπορία.
Στις 27/9/1941 υπογράφεται το ιδρυτικό του ΕΑΜ. Σύμφωνα με την παράγραφο 2, σκοπός του Μετώπου είναι:
α) Η απελευθέρωσις του Έθνους μας από τον σημερινόν ξένο ζυγό και η απόκτησις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.
β)Ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης του ΕΑΜ αμέσως μετά την εκδίωξιν των ξένων κατακτητών, μοναδικός σκοπός της οποίας θα είναι:
Η προκήρυξις εκλογών δια συντακτικήν συνέλευσιν με βάση την αναλογικήν, ίνα ο λαός αποφανθεί κυριαρχικώς επι του τρόπου της διακυβέρνησής του. Το μέτωπο διακυρήσσει ότι δέχεται στις τάξεις του ισότημα όλους τους Έλληνες που θέλουν να αγωνιστούν εναντίον των κατακτητών, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης.
Το ΕΑΜ ξεπέρασε και τις προσδοκίες των εμπνευστών του. Γιγαντώθηκε σ' ένα Πανελλήνιο Πατριωτικό μέτωπο, όπου βρήκαν στέγη όλοι οι Έλληνες που ενώθηκαν για να κάνουν κάτι για την σκλαβωμένη πατρίδα.
Η εθνική αντίσταση μας διαπαιδαγώγησε και για το ηθικό και δίκιο του αγώνα. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το εξής γεγονός που περιγράφουν αγωνιστές της Αντίστασης που πήραν μέρος στο Γοργοπόταμο.
-Μετά το τέλος της επιχείρησης ο Άγγλος Μάγερς αφού συνεχάρη τα τμήματα του ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ για την επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας, θέλησε να "ευχαριστήσει" τους αρχηγούς Άρη Βελουχιώτη και Ναπολέων Ζέρβα δίνοντας από χίλιες λίρες στον καθένα. Ο Ζέρβας αφού τις πήρε πρότεινε στον Άρη να κάνει το ίδιο!
Ο Άρης χωρίς περιστροφές είπε: Τι να τις κάνω τις λίρες; Οι αντάρτες μου χρειάζονται, ρούχα, μπότες, οπλισμό, τροφή... πολεμάνε ξυπόλυτοι με ότι βρούν οπλισμό.... χρειάζονται εξοπλισμό, δεν θέλουν πληρωμή για την λευτεριά της πατρίδας! Μπορείτε να μας προσφέρεται αυτά αντί για λίρες, να σας κόψουμε και απόδειξη για να μη λέτε αύριο ότι μας πληρώσατε για να αγωνιστούμε για την πατρίδα!
Τότε ο λαός αγωνίστηκε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία ενάντια στους Στρατιωτικούς κατακτητές δολοφόνους.
Σήμερα ο λαός αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας ενάντια στους Οικονομικούς Δολοφόνους κατακτητές.
Οι υποθήκες που μας άφησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είναι οδηγός στον σημερινό αγώνα μας.
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: