Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Πρωτόλεια Δρώμενα»

«Πρωτόλεια Δρώμενα»


Είναι γεγονός ότι ο πολιτισμός σήμερα θεωρείται εμπόρευμα ανταποδοτικό. Στην «ανάδειξή του» επικρατεί η ομοιομορφία, η μονοτονία, η ρηχότητα, που παρουσιάζονται σαν πρότυπα προόδου.
Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική που «καθοδηγεί» τον πολιτισμό δημιούργησε, τον πολιτισμό του εμπορίου. Με τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη δημιουργία δεκάδων επιχορηγούμενων «θιάσων», με την σύσταση εκατοντάδων «πολιτιστικών σωματείων», σφραγίδων που παίρνουν χρήματα για να στήνουν εκδηλώσεις στην ουσία άσχετες με την δημιουργία και των πολιτισμό.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται με τη μέθοδο της «αρπαχτής» με στήσιμο εκδηλώσεων που καμιά σχέση δεν έχουν με τον πολιτισμό κι όμως βαφτίζονται «πολιτιστικές»!!
«Καρακιτσάρεια, Ταρατατζουμτάρεια» κι άλλα τέτοια απίθανα γίνονται ανά την Ελλάδα και χορηγούνται-επιδοτούνται ως πολιτισμός!!
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η τάξη της «πολιτιστικής κηφηναρίας».

Ο πολιτισμός, η τέχνη και η δημιουργία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, πολύ περισσότερο δεν είναι εμπόριο.
Ο πολιτισμός συνδέει ζωντανά τις γενιές στην αλληλοδιαδοχή τους, βοηθά τον άνθρωπο να αισθανθεί τις ρίζες του, την ιστορία του, τις ελπίδες για το μέλλον του.
Οι πολίτες-καλλιτέχνες δεν δημιουργούν με «παραινέσεις» και «εχέφρονες» συμβουλές, παίρνουν από την κοινωνία και αποδίδουν την δημιουργία τους στην κοινωνία. Ο πολίτης- καλλιτέχνης αναδεικνύει το ταλέντο του, δημιουργεί και προσφέρει όχι με βάση το υλική αμοιβή αλλά την ηθική.
Βεβαίως και θα έχει και την υλική αμοιβή, αλλά όχι με τη μέθοδο της «μίζας και της αρπαχτής»
Τι σχέση μπορεί να έχουν με τον πολιτισμό , την τέχνη και τη δημιουργία, ένας τσαγκάρης, ένας σκιτσογράφος, εργαζόμενοι, απλοί άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών;
Κι όμως, τέτοιοι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, με συλλογικότητα, με μεράκι και κυρίως χωρίς «χορηγίες» «αμοιβές» και « αρπαχτές» στήνουν το φεστιβάλ «ΠΡΩΤΟΛΕΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ» στην Καλαμαριά με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών- καλλιτεχνών, μουσικών, εικαστικών , ζωγράφων , θεατρικών ομάδων κι άλλους πολλούς δημιουργούς..
-Εύγε σ’ όλους αυτούς, αρκεί να κρατήσουν την ηθική αξία της τέχνης και της δημιουργίας, του πολιτισμού γενικότερα.
-Εύγε και δήμο Καλαμαριάς για τη στήριξη μια τέτοιας εκδήλωσης..

Δεν υπάρχουν σχόλια: