Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Ο στερεότυπος μονοδιάστατος λόγος στην τηλεόραση συνεχίζεται. Το κατεστημένο σύστημα λόγου συνεχίζει το έργο του.
Η διαδικασία χειραγώγησης μέσω του τρόμου εκδηλώνεται με την διαδοχική και έντεχνη «υπερβολή» υπαρκτών προβλημάτων με σκοπό ο τρομοκρατημένος πολίτης να αποδεχτεί σκληρές λύσεις ως αναγκαίες για την επιβίωσή του. Ο τρόμος αναπαράγεται συνεχώς, σε καθημερινή βάση.
Ο λόγος στην τηλεόραση συνοδεύεται και από μη λεκτικά σημεία, όπως ο αυστηρός ή σαρκαστικός τόνος της φωνής, το γουρλωμένο μάτι αυτού που μιλάει ή το ειρωνικό χαμόγελο όταν αναφέρεται σε αντίθετη άποψη.
Ο τύπος αυτός του λόγου δεν εξοβελίζει μόνο την αντίθετη άποψη αλλά και οτιδήποτε ξεφεύγει από την επιβολή της «έτοιμης συνταγής». Η κριτική σκέψη χλευάζεται!
Ταυτόχρονα η αλλοτριωτική τεχνική χειραγώγησης και ελέγχου της σκέψης συνεχίζεται.
Όταν προβάλλονται θέματα σοβαρά, όπως κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων κτλ. ακούγονται σχόλια που ξεφεύγουν από το πρόβλημα ή το αίτημα. Έτσι δημιουργείται άλλη εικόνα ενώ η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται από την πραγματικότητα.
-Είναι σα να μιλούν δυο άνθρωποι μεταξύ τους και κάποιος από τους δυο να μη προσέχει τίποτα απ’ όσα λέει ο άλλος, αλλά να τον παρατηρεί και να του λέει ότι πάχυνε, ότι τα μαλλιά του έπιασαν ψαλίδα κτλ.
Η αντίσταση στον στερεότυπο μονοδιάστατο λόγο, βρίσκεται κυρίως στην ανάπτυξη άμεσων διαπροσωπικών σχέσεων, στη διατύπωση ελεύθερα των απόψεών μας, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
-Να σπάσουμε τους κώδικες για να καταρρεύσουν τα στερεότυπα.
Ο ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης είναι το πολιτικό σύστημα.
Ας σκεφτούμε την συνειδητή αποχή από το πολιτικό γίγνεσθαι. Η ανοχή και η σιωπή είναι συνενοχή.
Δεν διαλύεται το κράτος, η κοινωνία διαλύεται.
Μέσα από τη διαφορετική άποψη, την κριτική και αυτοκριτική να υφάνουμε τον κοινωνικό ιστό για την κοινωνία των πολιτών..

Δεν υπάρχουν σχόλια: