Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Πόλη-Πολίτης-Πολιτική

Σήμερα η πολιτική που ασκεί η τοπική εξουσία στο δήμο μας, έχει κάτι απόλυτα "διαπραγματεύσιμο" και "ανταλλάξιμο".
Η άσκηση πολιτικής με στόχο τον "έλεγχο" και την κυριαρχία επι των πολιτών και των συμφερόντων τους υπό το πρόσχημα της "προστασίας", οδηγεί την κοινωνία στό μέγιστο ανεκτό όριο της παρακμής.
Η τοπική εξουσία λειτουργεί όλο και πιό "αγκαλιασμένη" με τον εαυτό της, σε κλειστό "κύκλωμα". Αυτό το φαινόμενο τείνει να γίνει η κυρίαρχη μορφή εξουσίας στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα η κοινωνία, οι πολίτες με εξαίρεση τις ελάχιστες φορές αντίδρασης, δείχνουν "αδύναμοι" να παρέμβουν στην διαμορφωμένη κατάσταση "εκποιώντας" το σύνολο ή μέρος του ήθους τους που τους απέμεινε υγιές..
-Μέτριοι, πολιτικά κενοί, νομιμοφανείς, τοπικοί άρχοντες με τον ατομισμό, την αρχομανία, την έλλειψη αξιοκρατίας, την αδυναμία συνεργασίας, ευτελίζουν τις αξίες και τη δημοκρατία.
-Την πολιτική ευθύνη ως ηθική και κοινωνική αξία, οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας, τη μετέτρεψαν σε πρακτικές "συναλλαγής" και "αυθαιρεσίας" μικρής ή μεγάλης.

Ομως ευθύνες έχουμε κι εμείς οι πολίτες, που με διάφορους τρόπους και συμπεριφορές, ταυτιζόμαστε με την κάθε εξουσία και τις πρακτικές της συναλλαγής και της διαφθοράς.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφθορά είναι πηγή κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Η υποταγή μας στην διαφθορά είναι συγκάληψη της αυθαιρεσίας της κάθε μορφής εξουσίας.
Η εξουσία, αιρετή και μή πρέπει να αιτιολογήσει τη συμπεριφορά της (πράξη ή παράληψη) απέναντι στον πολίτη και στα δικαιώματά του.
Οι πολίτες, έχουμε μια ελευθερία που όμως οι ίδιοι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και προτιμούμε να είμαστε "αιχμάλωτοι " της εξουσίας για να μή νοιώσουμε υπεύθυνοι για την ελευθερία μας..
-Πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη ρήξη με τους εαυτούς μας για να μή νοιώθουμε "υποταγμένοι" και "μικροδιαπλεκόμενοι"
-Να βάλουμε στην άκρη την πολιτική του "ξύλινου λόγου", της "χορηγίας", της "διαφήμισης".
-Να γυρίσουμε την πλάτη στα "παραπλανητικά" σλόγκαν... "εξυπηρέτηση του πολίτη", δίπλα στον πολίτη", "μπροστά ο πολίτης" , "μαζί θα προχωρήσουμε" κτλ..
"Don't look back".... "Look the days that will com"...

O 'Ομιλος Πολιτών Καλαμαριάς, πεισματικά αφιερωμένος στο εκφραστείτε "ελεύθερα και δημοκρατικά", στο καινούργιο και στο καινοτόμο, βλέπει φώς στο σκοτάδι..
-Να είμαστε σαφείς, αληθινοί και δίκαιοι.
-Οι ιδέες, οι προτάσεις και ο λόγος μας να λειτουργεί χωρίς σχόλια και ερμηνευτικές παραπομπές.
-Οι παρεμβάσεις μας να έχουν σειρά, συνέχεια και συνέπεια και να είναι απαραίτητες.
-Να μπορούμε να βλέπουμε στο σκοτάδι..σαν τις γάτες.
-Να μη γίνουμε "φυτά" που προσπαθούν να επιζήσουν δίχως φώς και αέρα..

ΕΚΛΟΓΕΣ!!

Και επειδή το "σύστημα" μας είπε προσφάτως "ΠΆΡΤΕ ΚΑΙ ΜΙΆ ΕΚΛΟΓΕΣ" νάχετε να λέτε
Προσοχή! στούς κάθε είδους διαχειριστές της εξουσίας..
-Προσοχή γιατί θα αυξηθούν κατακόρυφα, οι διακυρήξεις, οι λεονταρισμοί, για την πάταξη της διαφθοράς, θα αναλωθεί πολύς πολιτικός λόγος περί την διαφάνεια, την αντιδιαπλοκή, τη χρηστή διοίκηση...
Επειδή όλο αυτό θα μοιάζει με αναιδή τίτλο για την ίδια την εξουσία και τους εξουσιαστές.. γι' αυτό συμπολίτες Προσοχή..

"Είναι κακό πράμα να μοιάζεις αλλά να μην είσαι..
- Είναι αλήθεια ότι "η απόλαυση του διαπλεκόμενου είναι να ρίχνει τη διαπλοκή του στους άλλους;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: