Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

Είπα να περάσουν τα ΄"πανηγύρια" και οι "χορηγούμενες" εκδηλώσεις για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος (6-6) και κατόπιν εορτής να γράψω τις σκέψεις μου.
-Γιορτές-Πανηγύρια-Χορηγούμενες εκδηλώσεις- Διήμερα-Βδομαδιάτικα για το Περιβάλλον- εκστρατείες καθαρισμού κι άλλα τέτοια επετειακά για το άμοιρο το περιβάλλον που το "πνίγουμε" καθημερινά με τις πράξεις και παραλήψεις μας.
-Πρωταγωνιστές των "εκδηλώσεων" και των "πανηγυριών" τοπικοί άρχοντες, Δήμαρχοι, Νομάρχες, και από κοντά οι "επαγγελματίες οικολόγοι", οι "χορηγοί της ανακύκλωσης", τα "αρπαχτικά των προγραμμάτων" και οι λοιποί "υπέρμαχοι" της προστασίας του Περιβάλλοντος, με το "αζημίωτο" φυσικά.
Τόσα χρόνια δεν έχω δει έναν αντιδήμαρχο, δήμαρχο, νομάρχη, έστω δημοτικό σύμβουλο να πρωτοστατεί στην καθαριότητα και γενικά στην προστασία του περιβάλλοντος, τις καθημερινές μέρες όχι στις επετείους!!
Κι αν δεν υπήρχαν κάμερες να καλύψουν τις επετείους ούτε εκστρατείες καθαρισμού, ούτε εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θα οργάνωναν οι τοπικοί άρχοντες.
Και δεν είναι μόνο αυτό, βγαίνουν χωρίς ίχνος ντροπής και βγάζουν λόγους με παχιά λόγια, πολύ παχιά λόγια, όσο και οι τόνοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται στα απόσκια των Πόλεων που ζούμε κι αναπνέουμε.
 Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας πει ότι:
-Η Θεσσαλονίκη είναι ή 10η!! πόλη στον κόσμο με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο.
ΌΤΙ: Το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο υποβαθμισμένα στον τομέα της καθαριότητας σ΄όλη την Ε.Ε
-ότι: λειτουργούν στην περιοχή μας πάνω από 60 παράνομες χωματερές!!!
ΌΤΙ: δεν έχουμε λύσει ακόμα προβλήματα ΧΥΤΑ και εργοστασίων διαλογής σκουπιδιών!!
Ότι: δεν έχουμε λύσει προβλήματα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων αστικών και βιομηχανικών!!!
Ότι: Ξοδέψαμε εκατ. ευρώ για Βιολογικούς Καθαρισμούς οι οποίοι υπολειτουργούν η και δεν λειτουργούν καθόλου!!!
Ότι: δεν λύσαμε τόσα χρόνια το πρόβλημα ρύπανσης του Θερμαϊκού!!
Για ποια ακριβώς προστασία του περιβάλλοντος μιλάνε όλοι αυτοί οι "πανηγυρτζήδες" των επετείων;
Ας καθαρίσουν τουλάχιστον αυτό το Καρακιτσαρίμ-γιουσουρούμ με τα μπάνερ, τις αφίσες και τ΄άλλα ρυπογόνα κρεμαστά που έχουν γεμίσει όλους τους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης...
Το περιβάλλον και η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας, ας κάνουμε μια προσπάθεια όλοι μαζί, τους τρόπους θα τους βρούμε στην καθημερινότητά μας, εμείς οι πολίτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: