Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ


ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
*Είμαστε σαν όλους τους πολίτες με όλα τα χαρακτηριστικά, αρνητικά ή θετικά που κουβαλούν οι άνθρωποι στη διαδρομή τους φτιάχνοντας τον κοινωνικό ιστό που ζούμε.

*Δεν ερχόμαστε απο το πουθενά, είμαστε "παιδιά" της εργασίας, των κοινωνικών αγώνων, των τοπικών κινημάτων, της παλαιάς και νέας γενιάς.
Είμαστε "παιδιά" του καναπέ και των κοινωνικών σχολίων, της πειθαρχίας και της διαμαρτυρίας, της τάξης και της αταξίας, "παιδιά"του "ξερόλα" και του "ωχαδερφισμού", είμαστε κατ' εικόνα και ομοίωση σαν όλους τους ανθρώπους που ζούν και αναπνέουν στην Πόλη μας.
*Ο τρόμος μπροστά στην απάθεια, την ανυπαρξία, την παράδοση άνεϋ όρων σ' ένα κόσμο που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή, μας καλεί να αντισταθούμε.
*Ετσι αυθόρμητα, μέσα από κουβέντες, αυτοκριτική και κριτική σκέψη, δημιουργήθηκε απο πολίτες της πόλης Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΚΕΨΕΩΝ

*Ζούμε σε μια κοινωνία, τα αντανακλαστικά της οποίας έχουν αμβλυνθεί προ πολλού και οι παρεμβατικές της πρωτοβουλίες σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο είναι ελάχιστες.
-Κυριαρχεί ο κυνισμός, η πολιτική και πνευματική απάθεια, η υποτίμηση και απαξίωση του συλλογικού συμφέροντος και των δημοκρατικών θεσμών.
-Επικρατεί η "διαφήμιση", ο "ξύλινος λόγος", η "χορηγία", αναδεικνύεται ο κομματισμός και οι μηχανισμοί εξουσίας. Όχι για την επικράτηση του κοινού αγαθού, αλλά για χάρη μιας κοινωνίας πολιτών, ως άθροισμα ατομικών συμφερόντων και ιδιωτικών διαδρομών.
*Δεν θέλουμε την τυφλή υπακοή και υποταγή σ' ένα κόσμο που αδιάκοπα υποβαθμίζεται.
Με την αφύπνιση, την επικοινωνία, το κριτικό πνεύμα, ανακτούμε την αξιοπρέπειά μας. Απορρίπτουμε τα αυτοματοποιημένα πρότυπα συμπεριφοράς.
*Είμαστε ενάντια στη σταύρωση της ζωής και την εξύμνηση της ανυπαρξίας. Απορρίπτουμε κάθε μυθοπλασία για τη ζωή.
-Θέλουμε να δίνουμε ορθολογικές εξηγήσεις, πειστικές για την κοινωνία και τον κόσμο. Νοιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες, να αντιδράσουμε ήρεμα, με κριτική σκέψη και γνώση σ' όλες τις επιταγές και υποδείξεις που φόρτωσε το σύστημα στην κοινωνία και τους ανθρώπους.
*Είμαστε ενάντια σε κάθε δραστηριότητα, που επιβαρύνει την υγεία του πλανήτη.
*Αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και βιώσιμο, οικουμενικό κόσμο και επιδιώκουμε γι' αυτό, τον σύνδεσμο ανάμεσα σε εμάς, τους άλλους, με όλους, την κοινωνία, τα φυτά, τα ζώα, τον πλανήτη, το σύμπαν..


Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ δεν δημιουργήθηκε για να γίνει κίνημα διαμαρτυρίας και καταγγελίας, αλλά κίνημα δημιουργίας και προσφοράς στην κοινωνία.

*Βαρεθήκαμε να "ζητάμε" ήθος, διαφάνεια, θυσίες, συμμετοχή από όλους τους άλλους και εμείς να μένουμε στις διαπιστώσεις και στη γκρίνια.
-Εχουμε κι εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας που φτιάξαμε.
* Με την αφύπνιση, την επικοινωνία, τη συμμετοχή στα κοινά βάζουμε το καθήκον.
-Να βγούμε όλοι μας απο την εσωστρέφεια την αδράνεια και να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε η Κοινωνία των Πολιτών να λειτουργήσει με ειλικρίνεια και προσφορά για τις ίδιες τις ανάγκες της.ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ


Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος είναι "το μέτρο όλων των πραγμάτων"
Ολη η ανάπτυξη της κοινωνίας, απο την οικονομία μέχρι τον πνευματικό και πολιτιστικό τομέα, αποβλέπει στην ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου, στην ολόπλευρη ανάπτυξή του.
Ολα αυτά γίνονται με την εργασία, την δημιουργικότητα και τη συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων.
*Πιστεύουμε σε μιά κοινωνία, στην οποία πάνω απ' όλα εκτιμιούνται και ανταμείβονται επάξια, υλικά και ηθικά, οι ικανότητες του ανθρώπου, ή αποδοτική του εργασία, η επιδεξιότητα και το ταλέντο του. Μιά κοινωνία πλούσια από υλική και πνευματική άποψη ζωής του ανθρώπου, που απορρίπτει τον καταναλωτισμό, την πνευματική φτώχεια και το πολιτιστικό κενό.
*Πιστεύουμε σε μια κοινωνία με πραγματική οικολογική ευαισθησία, που θα είναι γεμάτη φροντίδα, λογική στάση απέναντι στο περιβάλλον,στις φυσικές συνθήκες διαβίωσης και παραγωγικής δραστηριότητας των ανθρώπων, στην διαφύλαξη και επαύξηση του φυσικού πλούτου.

*Πιστεύουμε στην κοινωνία των πολιτών, σ' ένα σύστημα εξουσίας που θα εξασφαλίζεται η πλήρης δυνατότητα έκφρασης των αναγκών όλων των ανθρώπων, ή πλήρης συμμετοχή τους στη διεύθυνση των κοινωνικών διαδικασιών. Μιά κοινωνία που θα παράχει εγγυήσεις στις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων, στη δουλειά, την υγεία, την παιδεία,την κατοικία,την κοινωνική ασφάλιση.
*Είμαστε ενάντια σε ρατσιστικές, εθνικιστικές και σωβινιστικές προκαταλήψεις, επιδιώκουμε την ειρήνη στον κόσμο, την κοινή δράση και συνεργασία με όλους τους ανθρώπους της γής.

*Συνεργαζόμαστε με όλους, κόμματα, παρατάξεις,κινήματα, συλλόγους, οργανώσεις, για το καλό του ανθρώπου και της κοινωνίας.
*Σεβόμαστε την άλλη άποψη, ιδέες και προτάσεις απ' όπου κι αν προέρχονται.

-Δεν σεβόμαστε καθόλου, δόγματα, ιδεοληψίες, "καθοδήγηση" παλιού και νέου τύπου.
*Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δούμε απο κοινού με τους συμπολίτες μας τα τοπικά προβλήματα, να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα απο τη συλλογική δράση,
-να αναδείξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, τις δημοκρατικές αρχές, τη συμμετοχή των πολιτών-δημοτών στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2 σχόλια:

samurai είπε...

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ δεν δημιουργήθηκε για να γίνει κίνημα διαμαρτυρίας και καταγγελίας, αλλά κίνημα δημιουργίας και προσφοράς στην κοινωνία.

καλη αρχη παιδια, απ[ο διαμαρτυριες αλλο τιποτα
μας λειπουν προτασεις κ προταγματα και στην εποχη μας πλεον πρεπει οι ιδιοι οι πολιτες να καταλαβουμε πως αν δε τα συνδιαμορφωσουμε εμεις οι απλοι ανθρωποι δε θα το κανει κανεις

savas dimitriadis είπε...

Συμφωνούμε με το σχόλιο του φίλου samurai.
Η δημιουργία του ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ αποτελεί πρόταση για την κοινωνία και τους πολίτες.
Η δράση και λειτουργία του θα πατάει μόνο στην εθελοντική, ελεύθερη έκφραση και συμμετοχή των πολιτών.
"Αρνούμαστε πεισματικά, να κληρονομήσουμε και να αναπαράγουμε τον κομματισμό και την παραταξιακή τακτική που επικρατεί στην κοινωνία.
Στόχος μας είναι να αναδειχθεί ένα κίνημα πολιτών που θα διαμορφώνει μέσα απο την πολυφωνία και τη δημοκρατία,προτάσεις και παρεμβάσεις για την ίδια την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Μέσα απ'αυτό το κίνημα θα αναδειχθούν και όχι θα "υποδειχθούν" άνθρωποι με πολιτικό θάρρος, απρόθυμοι να συναινέσουν σε κατεστημένα και μηχνισμούς.
Πρέπει και μπορούμε να μετατράψουμε σε θετική αντιπρόταση την αρνητική μας θέση απέναντι στο σύστημα εξουσίας, τοπικής και κεντρικής.